Nørgaards Geder

Om os

Om os

Nørgaards Geder

Vi hedder Anne Marie og Tobias, og driver Nørgaards Gedemejeri og Nørgaards Familielandbrug, som er to økologiske virksomheder.

Vi har 3 piger, Agnes og Asta som er tvillinger og er født i 2020. Og lille Ellen som har meldt sin ankomst i 2023.

Vi bor på Nørgaard, sammen med Tobias’ forældre Ole og Ingelise. Det er stadig dem, der ejer gården, så vi har lejet os ind i bygningerne.

Nørgaard er en slægtsgård, som har været i familien i flere generationer. Vores piger er 5. generation på gården.

Vi hedder Anne Marie og Tobias, og driver Nørgaards Gedemejeri og Nørgaards Familielandbrug, som er to økologiske virksomheder.

Vi har 3 piger, Agnes og Asta som er tvillinger og er født i 2020. Og lille Ellen som har meldt sin ankomst i 2023.

Vi bor på Nørgaard, sammen med Tobias’ forældre Ole og Ingelise. Det er stadig dem, der ejer gården, så vi har lejet os ind i bygningerne.

Nørgaard er en slægtsgård, som har været i familien i flere generationer. Vores piger er 5. generation på gården.

Hvorfor valget det lige blev geder, har vi også spurgt os selv til tit, men Tobias har lige fra han gik på landbrugsskole været sikker på, det skulle være geder, han skulle arbejde med. Han havde en uges praktikophold på 2 malkegedefarme i Nordjylland, mens han var på landbrugsskole, og der blev han meget optaget af, hvad gederne kunne. Den første aften han sov der, ringede han hjem til sin far, og sagde; ”Vi skal have geder! Vi skal have malkegeder!”, men far Ole lød ikke så begejstret som Tobias var.

Hele projektet med gederne startede i 2016, hvor Tobias som 20-årig valgte, og købe de første 120 malkegeder. Vi byggede gårdens gamle maskinhus om til gedestald. Gården har før haft malkekvæg, men de blev sat ud i 2004, og siden har der kun været dyr på hobbyplan.

I 2017 blev der bygget en ny stald til, som også skulle huse geder. Vi købte 90 geder mere, så vi var oppe og malke ca. 200 geder på dette tidspunkt. Siden 2017 og til 2023 har vi lagt på mellem 200-300 geder.

Vi har altid godt kunne lide tanken om, at dyr skal have det så naturligt som muligt. Derfor presser vi heller ikke vores geder til, at de skal give en masse mælk. Vi foder ikke med kraftfoder, som mange andre gør. Vi giver gederne lidt korn, og ellers lever de af frisk græs eller ensilage.

Vi driver gården med fokus på økologi og god dyrevelfærd.

Fra april til november har vores geder mulighed for at få græs døgnet rundt. De bestemmer selv, om de vil være inde eller ude, men som regel er de kun indenfor, når de skal malkes. Samtidigt fodrer vi vores geder indendørs med frisk græs hele forår- og sommerhalvåret, mens de om vinteren får foder, som er af egen avl.

Vi har ofte været pressede på vores afsætning af mælk, da gedemælksproduktionen i Danmark er meget lille, og der ikke er ret mange mejerier. I starten af 2023 besluttede det mejeri, vi leverede vores mælk til, ikke at ville genforhandle vores kontrakt.

Pludselig stod vi uden et mejeri, men med en masse mælk. Dér blev vores facebookside en vigtig brik, da vi lavede et opslag, hvor vi fortalte at vi manglede afsætning af mælken.

Det var meget overvældende, at så mange mennesker ville hjælpe os. Vi fik kontakt til Edward, som på det tidspunkt ejede Sondrup Gårdmejeri. Han var interesseret i at sælge hans gårdmejeri til os.

Tanken om fra-jord-til-bord-processen fangede os hurtigt.

At vi kunne vise hele processen frem fra at gederne går og græsser, til de bliver malket, og at mælken bliver lavet til oste, hvor der så ville være mulighed for at købe det færdige produkt i vores gårdbutik, kunne vi godt lide.

For at få penge til mejeriet, fik vi fat i Coop Crowdfunding, som synes at vores beløb på en halv million var urealistisk højt, men vi troede så meget på projektet, at vi holdt fast i beløbet. Så til sidste sagde de god for det og startede crowdfundingen op.

Efter ret kort tid, stod det klart, at der var stor opbakning til vores projekt om eget gårdmejeri. Opbakningen var så stor, at vi slog Coop Crowdfundings hidtidige rekord.
Men crowdfundingen var selvfølgelig ikke nok vi skulle også have hjælp af et penge institut med på ideen og der meldte Merkur Andelskasse sig selv på banen og har hjulpet os rigtig meget.

I juli måned 2023, stod vi så med de indsamlede penge fra coop crowdfundning, og en bank der var med på ideen om at skabe vores drøm om eget mejeri kunne gå i gang.

Vi begyndte at bygge det gamle værksted om til et kommende gårdmejeri, og i slutningen af september måned, flyttede hele produktionen fra Sondrup og op i vores nybyggede lokaler, på vores gård i Vestjylland.

Edward fra Sondrup Gårdmejeri ville lære os hans håndværk for oste, men hurtigt blev Edward enig med sig selvom, at han nok ikke helt var færdig med gedeoste. Han synes vores samarbejde var blevet så godt, at han hørte til, om vi ikke ville ansætte ham på vores mejeri.

Det kunne vi selvfølgelige ikke sige nej til!

I dag er der fuld produktion af oste i vores mejeri, og de oste der engang hed Sondrup Gårdmejeri, hedder i dag Nørgaards Gedemejeri.

Vi producerer gedegouda med 8 forskellige smage, samt 4 gedeoste i saltlage, som kan bruges i salater, 2 friskoste, 1 slags yoghurt og pasteuriseret gedemælk.

Under hele processen med at opstarte et gårdmejeri, blev vi, Anne Marie og Tobias, enige om, at i stedet for at det var Tobias, der skulle stå som ejer af det hele, som han hidtil har gjort, delte vi virksomheden op i 2, så Anne Marie fik et cvr. nr. og købte alle gederne, og Tobias så skulle drive mejeriet. Derfor er det hele gået fra at hedde Nørgaards Geder, til nu at hedde Nørgaards Gedemejeri og Nørgaards Familielandbrug.

Vi har løbene igennem et kalenderår åben hus arrangementer på ejendommen, så gæster kan komme ud og klappe geder og smage oste. Det er også muligt selv at booke en rundvisning for private eller virksomheder. Det tager vi en skilling for, og man kan også få rundvisninger med spisning.

Via de rundvisninger vi har, vil vi gerne vise folk en måske lidt anderledes form at drive landbrug på i 2023. Vores fokus ligger nok ikke helt de samme steder, som mange andre bønders. Vi tror det er vigtigt, der er en god forbindelse mellem land og by, og derfor er vi også nødt til at være gode til at åbne stalddøren for besøgende, hvis vi fortsat skal drive landbrug i Danmark.

I 2019 startede vi gårdens gårdbutik. Der kan I både købe alle vores mejeriprodukter og kød fra gårdens dyr. Butikken er med selvbetjening, så bare kom forbi. Den har åben hele døgnet, og hvis der ikke er det I lige skal bruge, så bare giv et ring til en af os.

1